preskoči na sadržaj
Vijesti

LAJKAJ NENASILNO

U Osnovnoj školi Jagodnjak tijekom šk.god. 2016./2017. Ženska udruga Izvor u partnerstvu s Filozofskim fakultetom u Osijeku provela je projekt Lajkaj nenasilno. Projekt je financiralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Voditeljica projekta bila je Nikolina Zec, dipl.iur., a superviziju je provela doc.dr.sc. Silvija Ručević, dipl. psih.


Cilj ovog projekta bio je prenijeti znanja i vještine učenicama/-ima i njihovim roditeljima/skrbnicima kako prepoznati elektroničko nasilje, kako reagirati u situacijama kada se ono neposredno događa i kako se od njega zaštititi . U konačnici, cilj je suzbijanje nasilja i govora mržnje putem Interneta i mobitela i stjecanje kompetencija za mirno rješavanje nasilnih situacija korištenjem mobitela i interneta. Naglasak je bio na odgovornom korištenju interneta i razvijanju vještina prepoznavanja potencijalno opasnih situacija i njihovog rješavanja, izgradnje povjerenja između djece, roditelja/skrbnika, nastavnica/-ka i stručnih suradnica/-ka.

 

U partnerstvu sa FFOS udruga Izvor provela je 3 edukativne radionice sa skupinom učenica/-ka 7 i 8 razreda OŠ Jagodnjak, na kojima su učenice/-i osvijestiti nasilje putem elektroničkih uređaja kao oblik nasilja kojemu su ili mogu biti izloženi djeca i mladi te su stekli znanja i vještine kako to nasilje prepoznati, mehanizme zaštite i sprečavanja.

Na edukativnoj radionici za roditelje/skrbnike razvijani su mehanizmi ranog prepoznavanja izloženosti djece el. nasilju,  mehanizme zaštite i suradnje sa osobama i institucijama koje im u tim slučajevima mogu pružiti pomoć i podršku.

Kroz 4 radionice na FFOS učenice/-i izradili su aplikaciju za mobilne uređaje uz podršku stručne osobe s područja informatičkih znanosti čime su stekli znanja i vještine zaštite od elektroničkog nasilja te izradili praktičnu aplikaciju o sprečavanju elektronskog nasilja koja će moći koristiti svima.

Osnivanjem Facebook zajednice stvorio se  siguran prostor na kojemu učenice/-i mogu slobodno izmjenjivati svoja iskustva i probleme. To je također platforma na kojoj ostali učenici/ce se mogu uključiti, a koji nisu direktni korisnici/uključeni u projektne aktivnosti. FB zajednica je mjesto gdje će učenice/-i moći postavljati svoje video klipove, selfije s porukom kojom promiču nenasilnu komunikaciju putem društvenih mreža, a koje će biti  sastavni dio brošure.

Informativno edukativni materijali koji će biti tiskani bit će diseminirani tijekom završnog skupa kada će učenice/-i  okupljenima prezentirati naučeno; bit će pozvani predstavnice institucija za zaštitu djece i mladih, roditelji/staratelji, predstavnici OCD-a koji se bave područjem zaštite djece i mladih, zainteresirana javnost i mediji.

Tijekom provedbe projekta provedeno je istraživanje između učenica/ka 7. i 8. razreda tri osnovne škole (Tenja, Jagodnjak i Darda) uključene u projektne aktivnosti. Cilj istraživanja je prikupljanje podataka o postojećoj razini znanja i svijesti o postojanju problema međuvršnjačkog nasilja putem interneta i mobitela te o prevalenciji ovog oblika nasilja u uključenim školama. Rezultati ovog istraživanja biti komparirani s prethodno izvršenim istraživanjem iz 2014. radi utvrđivanja  da li je došlo do promjene u percipiranju, učestalosti i prevenciji.

Aplikacija koju su izradili učenici:

https://play.google.com/store/apps/details?id=appinventor.ai_tjakopec.Lajkajnenasilno

 

 

 

Ivana Lemut, školski psihologPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Gordana Kuna   datum: 26. 5. 2017.


Kalendar
« Kolovoz 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Upisi.hr


Učimo zajedno

Priloženi dokumenti:
Ucimo zajedno.pdf


Tražilica

Anketa
Koliko često si na Fejsu?


Forum

Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
preskoči na navigaciju