preskoči na sadržaj
Vijesti

Obrazovanjem do ljudskih prava

Dragi roditelji i dragi učenici i učenice Osnovne škole Jagodnjak,

dana 02. lipnja 2017. g. završio je projekt Obrazovanjem do ljudskih prava čiji je nositelj bila udruga žena Romkinja Romsko srce, a partneri Osnovna škola Jagodnjak, Osnovna škola Darda i udruga Romkinja Kašmir Belišće. Projekt se provodio 19 mjeseci. 


Cilj projekta bio je osnažiti lokalnu zajednicu u provedbi EU standarda ljudskih prava u integraciji romske djece u obrazovni sustav, promovirati mogućnosti u pristupu obrazovanja za predškolsku i školsku djecu romske nacionalnosti, poboljšati pristup ljudskim pravima romske nacionalne manjine kroz poboljšanje pristupa obrazovanja romske nacionalne manjine u nepovoljnom položaju, razvijati suradnju između nevladinih organizacija, školskih institucija i roditelja u integraciji romske djece u obrazovni sustav.

Aktivnosti projekta bile su radionice i igraonice za predškolsku djecu, te radionice za učenike razredne i učenike predmetne nastave pomoću kojih su djeca bila upoznata s dječjim (ljudskim) pravima i odgovornostima za ta prava, te načinima ostvarivanja svojih dječijih prava. Nadalje, u matičnoj školi Jagodnjak i u područnoj školi Bolman opremeljeni su prostori produženog boravka u kojemu su učenici uz asistente dobili odgovarajuću pomoć u učenju, pomoć u pisanju zadaće, pomoć u izradi različitih školskih projekata, plakata i radova, te su dobili odgovarajuću psihosocijalnu podršku u integraciji romskih učenika u obrazovni sustav. Produženi boravak pohađali su i neromski učenici. Učenici su iskazali pozitivnu povratnu informaciju o postojanju produženog boravka. Kod pojedinih učenika porastao je školski uspjeh, samopoštovanje, samopouzdanje, asertivnost, osviještenost učenika o važnosti obrazovanja, te tolerancija i uvažavanje međusobnih različitosti.

Nažalost, projekt ne traje do kraja nastavne godine stoga se funkcija produženog boravka i pomoći u učenju u zadnjim danima nastave održava zahvaljujući našim predivnim asistenticama u projektu, a sada volonterkama Dragani Đurđević i Radmili Đekić. Učenici i djelatnici OŠ Jagodnjak i PŠ Bolman su vam neizmjerno zahvalni jer predstavljate pravi primjer prosocijalnog ponašanja u zajednici.

Važno je spomenuti da su ovim projektom OŠ Jagodnjak i PŠ Bolman osigurana značajna materijalna sredstva za rad s učenicima (tableti, računalo, printer, kamera, fotoaparat, stolovi, stolice, tepih, pianino itd.) i učenici i djeltanici OŠ Jagodnjak svakodnevno ih koriste i pomažu im u radu i učenju.

Nadalje, edukativni programi za romske obitelji, nastavnike i profesore, te osobe koje rade s romskom populacijom pridonijeli su u osvještavanju romske tradicije, kulture i načina života, te omogućili cijeloj zajednici da bolje razumiju jedni druge, a samim tim da imaju i bolju međusobnu suradnju.

Također, na brojnim forumima i okruglim stolovima šira javnost lokalne zajednice upoznata je s projektom, njegovim ciljevima i doprinosima društvu. Također, brojni okrugli stolovi omogućili su sudionicima brojna poznanstva, lijepe uspomene, razvoj suradnje na budućim projektima s ciljem što veće integracije romske populacije u obrazovni sustav, ali i u društvo Republike Hrvatske.

Hvala Romskom srcu na prilici za partnerstvo na ovom projektu. Radujemo se budućoj suradnji na drugim projektima.

 

Ivana Lemut, mag.psych.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Gordana Kuna   datum: 7. 6. 2017.


Kalendar
« Kolovoz 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Upisi.hr


Učimo zajedno

Priloženi dokumenti:
Ucimo zajedno.pdf


Tražilica

Anketa
Koliko često si na Fejsu?


Forum

Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
preskoči na navigaciju